Sterk Everdingen

Sterk Everdingen is een interactieve kast vol verhalen. Deze verhalen zijn afkomstig uit Everdingen en directe omgeving, deels uit overlevering van inwoners, deels uit eigen ervaringen.

De komst van het project Watertheater naar Everdingen gaf Wytske de inspiratie om dit kunstwerk te maken. Voor dit project werden namelijk verhalen uit het dorp verzameld en verwerkt in een theatervoorstelling. Nu is theater nogal vluchtig, het zou toch jammer zijn om deze verhalen kwijt te raken. Daarom kwam Wytske op het idee om deze (en andere) verhalen te ‘conserveren’. Het resultaat hiervan is een kast vol verhalen, genaamd Sterk Everdingen.

In de kast staan tientallen glazen potten. Een aantal hiervan zijn gevuld met één of meer attributen. Iedere gevulde pot staat symbool voor een verhaal en is daartoe voorzien van een QR-tag; na het scannen hiervan met een mobiele telefoon of tablet hoort men het eigenlijke verhaal.

De lege potten symboliseren de verhalen die nog niet verteld zijn. Mogelijk worden er een aantal gedurende de expositie nog gevuld. Er zijn ook duistere verhalen, verhalen die het daglicht niet kunnen verdragen; deze zijn in donkere potten gestopt.

Niet alleen de verhalen komen dankzij dit kunstwerk tot leven, ook de kast zelf leeft!

Fort Everdingen (en dus ook dit kunstwerk) is alle dagen te bezoeken, het adres is Noodweg 2 te Everdingen.