Oergons

Geïnspireerd door diverse geluidskunstenaars ben ik al enige tijd aan het experimenteren met geluid uit water en wind. Door verschillende geluiden te combineren, ontstaan spannende composities. Je voelt de wind aanwakkeren, en tegelijkertijd hoor je nieuwe tonen ontstaan terwijl andere juist weer verdwijnen. Het kabbelende water zorgt voor een spannend ritme. Door dergelijke geluiden te bundelen krijg je een bijzondere compositie, die je op een hele andere manier laat kijken naar deze oerelementen.

De premiere van dit werk was op woensdag 12 oktober 2011, tijdens de jaarlijkse Paardenmarkt in Vianen. Van 10:00 tot 17:00 uur was daar voor het eerst een kunstmarkt aan de Kanaalweg. Hieronder enkele foto’s van deze premiere. Foto’s van de voorgaande periode vind je hier, en hier vind je nog een filmpje.

In het voorjaar van 2012 ben ik weer verder gegaan met dit project. Enerzijds werk ik aan nieuwe onderdelen, anderzijds probeer ik bestaande onderdelen te verbeteren. Rond mijn huis zijn tegenwoordig altijd wel onderdelen te zien, al dan niet werkend. Dus kom gerust eens kijken EN luisteren hier op de Korte Meent 4 in Everdingen.

Materiaal:

  • Oergonsdetector: lasrol, koperen buis, windzeil
  • Oergonsorgel: hout, PVC-buizen en – slangen, verwarmingsbuizen, fietsbanden, gehoorbeschermers
  • Oergonsversterker: prullenbakken, kolenkits, touw, palen
  • Oergonsloper: PVC-buizen, hout, accuboormachine, touw, staaldraad